A hegyikristály hatása

A hegyikristály hatása

A hegyikristály hatása: ebben a bejegyzésben a hegyikristály hatásairól olvashatsz, és érdekes dolgokat tudhatsz meg a hegyikristályról.

hegyikristály hatása
A hegyikristály hatása

A következő témákat öleli fel ez a cikk:

 • Mi az a hegyikristály?

 • Honnan származik a hegyikristály neve?

 • Honnan ismerheted fel a hegyikristályt?

 • Hol lelhető fel a hegyikristály a Földön, természetes környezetében?

 • A hegyikristály spirituális hatása

 • Mire használják a hegyikristályt?

 • A hegyikristály tisztítása és tárolása

Mi az a hegyikristály?

hegyikristály hatása
Hegyikristály

A hegyikristály kémiailag szilícium- dioxid, azaz kvarc. A hegyikristály a kvarc ásvány víztiszta, színtelen változata.

A hegyikristály többféleképpen kristályosodhat: képződhetnek belőle hatoldalú kristályok szép csúcsokkal, prizmák, piramis-forma is. Hatalmas hegyikristály- tömböket is találtak már a természetben, és a földfelszín lemosódásával ezek a felszínre kerülhetnek. Málás során a folyókban is megtalálhatóak kisebb hegyikristály- darabok.

Honnan származik a hegyikristály neve?

A hegyikristály neve nagyon érdekes, a latin „crystallus” szóból származik, mert régen azt hitték, a magas hegyekben ez egy különös jégfajta, amely soha nem olvad meg. A római nemesek a kezük lehűtésére használtak hegyikristály- darabokat,hegyikristály- golyókat a forró nyári napokon.

Honnan ismerheted fel a hegyikristályt?

A hegyikristályt tökéletes átlátszóságáról ismerhetjük fel.

hegyikristály
Hegyikristály

Vannak azonban különleges hegyikristályok:

 • vöröses vagy aranysárga színű rutil- zárványokat tartalmazó hegyikristály, ezeknek különleges a neve is: “Vénusz- haj”, “Ámor nyilai” 
 • szivárványszínű fényjelenséget mutató hegyikristály: ez az íriszkvarc
 • tejkvarc: olyan hegyikristály, amelyben rengeteg finom méretű folyadékzárvány van
 • fantomkvarcnak nevezzük azt a kvarcot, amely keletkezésekor hosszú szünet állt be, így a csúcsok egymásra rakódtak, mintegy szellemként látszik az alacsonyabb csúcs a magasabb alatt a kristályban.

Érdemes megbízható helyről vásárolni, hogy ne hamisítványt kapj a hegyikristály helyett, például Swarowsky- kristályt (mondjuk ez legalább szép), vagy jóval olcsóbb, átlátszó, csiszolt üveggyöngyöket (ezzel viszont átvernek). Ha egy hegyikristály-ékszer feltűnően olcsó (például párszáz forint, vagy “extra” akciós, könnyen lehet, hogy üveggyöngyöket kapsz cserébe a pénzedért, ezekben az üzletekben, webshopokban ne bízz meg. Bár a hegyikristály nem megfizethetetlen, de a gyanúsan olcsó ár mindig fel kell vesse, hogy valóban kristályt kapsz-e, vagy utánzatot.

Így tudod megkülönböztetni az igazi hegyikristályt a “sima” üvegtől, kristálytól: 

 • hűvös érzetet kelt, ha kézbe vesszük a hegyikristályt
 • ha egy lapra rajzolunk valamit, vagy írunk, a kristályon átnézve megkettőződik (kivéve egyetlen tengelyt).
 • mikroszkóp alatt az üvegben látszanak a buborékok, és a vonalas szerkezet, amelyek az üveg készítésekor képződtek.
 • webshop: egy megbízható webshop mindig feltünteti, hogy az ékszerei miből készültek. Például ha egy karkötő többféle gyöngyből/kőből áll, akkor mindegyiket pontosan megnevezi. Így biztos lehetsz abba, hogy nem bóvliért fizetsz, hanem valódi, minőségi ékszert vásárolsz.
kristálycsillár
A hegyikristály és az üveg megkülönböztetése nem mindig egyszerű

Hol lelhető fel a hegyikristály a Földön, természetes környezetében?

A hegyikristály sok helyen fellelhető természetes környezetében a nagyvilágban, például az USA-ban, Európában az Alpokban (innen ismerték már a rómaiak is), Brazíliában, Japánban, Afrikában.

Különleges neve van a “máramarosi gyémántoknak”, de ezek nem gyémántok, hanem hegyikristály a Máramaros környéki bányákból. 🙂

A hegyikristály spirituális hatása

A tiszta kvarcot, azaz a hegyikristályt már a feng- shui is alkalmazza. A tér megtisztítására használják, és a szoba közepén helyezik el, hogy megteremtse a harmóniát.

A hegyikristálynak sokféle változata létezik.  A kristálygyógyászatban mindegyiket másra használják, sőt, még a forma sem mindegy, így külön bejegyzésekben olvashatsz majd a hegyikristály különféle változatainak spirituális hatásairól.

A tiszta hegyikristályról elmondhatjuk, hogy a tapasztalatok szerint stabil, megbízható rezgésű magot alkot, így alaptulajdonságai állandóak, de egy adott forma és szín kibővítheti őket.

A hegyikristály egy csodálatos kristály, amely tárolja és kisugározza a beletöltött energiát, de előtte felerősíti azt, és harmóniában működik azzal, aki használja. A negatív energiákat elvezeti. A hegyikristály harmóniába hozza a csakrákat, megnyitja a harmadik szemet.

Ha más kristállyal, más ásvánnyal használjuk együtt, annak tulajdonságait felerősíti.

hegyikristály hatása
A hegyikristály hatása: harmóniába hozza a csakrákat, megnyitja a harmadik szemet.

 

Akik hisznek a hegyikristály  spirituális hatásaiban, úgy hiszik, hogy serkenti az energiaáramlást a testünkben, így javítja az emlékezőtehetséget és a memóriát is. “Tisztázza” a gondolatokat. Erősíti a semlegességet, így segíti a megértést és a tudatos gondolkodást. Hegyikristály segítségével problémáinkat egyszerűbben oldhatjuk meg. 

Mire használják a hegyikristályt?

Évezredek óta használják drágakőként a hegyikristályt, mert szépen csillogóra meg lehet csiszolni. Medálokat, gyűrűket, karkötőket készítenek belőle, a nagyobb darabokból pedig vázákat, tálakat, serlegeket csiszolnak. A magyar királyi jogar gömbje is csiszolt hegyikristály.

A hegyikristály ékszerek szerencsére nem annyira drágák napjainkban. Gyémánt helyett is sokszor használják az ékszerészek.

hegyikristály ékszer
Modern hegyikristály ékszer, gyönyörűszép!

Az iparban is használnak hegyikristályt, például laboratóriumokban, mérőműszerek alkatrészeként, és kvarcórákban is.

A hegyikristály tisztítása és tárolása

A hegyikristályt minden ismert eljárással megtisztíthatod.

Ha nem használod, a hegyikristály ékszert tedd fénytől védett helyre, s burkold selyem- vagy bársonykendőbe, ez megóvja attól, hogy negatív energiákat szívjon magába.

Remélem tetszett ez a hosszú cikk a hegyikristály hatásáról, ha igen, várlak a Különleges Gyöngyékszerek blogján, ahol más ásványok hatásairól is olvashatsz.

IDE KATTINTS, ha ásványok hatásairól szeretnél olvasni!

Neked ajánlott Hegyikristály ékszerek a Különleges Gyöngyékszerek Webáruházból: kattints a fotóra vagy az ékszer nevére a bővebb információkért!

Hegyikristály karkötő csillogó ékszergyönggyel

Hegyikristály karkötő
Hegyikristály karkötő

Hegyikristály karkötő csillogó ékszergyönggyel

Források:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hegyikrist%C3%A1ly

www.gemselect.com

 

Szólj hozzá!