Az ametiszt hatása

Az ametiszt hatása

Az ametiszt hatása: ebben a bejegyzésben az ametiszt hatásairól olvashatsz, és érdekes dolgokat tudhatsz meg az ametisztről.

ametiszt hatása
Az ametiszt hatása

A következő témákat öleli fel ez a cikk:

  • Mi az az ametiszt?

  • Honnan származik az ametiszt neve?

  • Honnan ismerheted fel az ametisztet?

  • Hol lelhető fel az ametiszt a Földön, természetes környezetében?

  • Az ametiszt spirituális hatása

  • Mire használják az ametisztet?

  • Az ametiszt tisztítása és tárolása

Ametiszt hatása

Mi az az ametiszt?

Az ametiszt kémiailag szilícium- dioxid, azaz kvarc. Az ametiszt kvarc ásvány lila színű változata, a lila többféle árnyalatában pompázik. Lila színét a mangán- és a vastartalmának köszönheti, illetve feltételezik, hogy radioaktív sugárzás is közrejátszik a létrejöttében.

Az ametiszt többféleképpen kristályosodhat: képződhetnek belőle hatoldalú kristályok szép csúcsokkal, de fürtösen is kristályosodhat.

Különleges kristályosodási formája a geóda.

Ametiszt geóda
Egy csodálatos ametiszt geóda

Honnan származik az ametiszt neve?

Az ametiszt neve nagyon érdekes, a görög „ametüszthosz” szóból származik, amely azt jelenti: „nem részegítő”. Régen az iszákosság ellen használták, úgy tartották, az ametisztből készült talizmán megvéd az iszákosságtól. Úgy tartották, megvéd a mérgektől is, és jó alvást biztosít.

Honnan ismerheted fel az ametisztet?

Az ametisztet lila színéről ismerhetjük fel.  Szép lila színben pompázik, a halványlilától a sötétliláig változik a színe. Természetes zárványok, csíkok előfordulnak benne.

Érdemes megbízható helyről vásárolni, hogy ne hamisítványt kapjunk helyette, például lilára festett Swarowsky- kristályt, vagy jóval olcsóbb lilára festett üveggyöngyöket. Vagy az utóbbi időben nagyon népszerűvé vált, és az igazira megszólalásig hasonlító, színezett műgyanta- ékszereket.

Így tudod megkülönböztetni az igazi ametisztet a lila üvegtől, kristálytól: Az üvegben, a gyantában és a mesterséges, színezett kristályokban nincsenek sem zárványok, sem buborékok, sem pedig vonalak. (Kivéve a tisztára csiszolt ametiszt- drágakövet, de ennek felismeréséhez ékszerész kell és /vagy laboratóriumi háttér, komoly műszerekkel.) A mesterséges ametiszt- utánzatok színe egységes, nem úgy, mint az igazi ametisztnél, ahol a lila árnyalatai áttűnnek egymásba, és egy gyöngyön vagy medálon belül is megtalálhatóak a különféle árnyalatok, amelyek szabálytalanok.

Igazi ametiszt
Igazi, természetes ametiszt

Hol lelhető fel az ametiszt a Földön, természetes környezetében?

Az ametiszt sok helyen fellelhető természetes környezetében a nagyvilágban, például az USA-ban, Mexikóban, Kanadában, Brazíliában.

Az ametiszt spirituális hatása

Az ametiszt egy csodálatos kő, segíthet megtalálni önmagunkat. Számos jó hatással rendelkezik, amelyek majdnem mindegyike a gondolatainkhoz, spirituális erőnkhöz kapcsolódik, a koronacsakrán keresztül.

koronacsakra

A lila szín jelentése az ásványterápiában, ásványgyógyászatban az áradó és a spirituális energiát jelenti.

Régóta úgy tartják, hogy az ametiszt a józanság ásványa, a tiszta gondolatok köve, és megvéd a mérgektől is.

Akik hisznek az ametiszt spirituális hatásaiban, úgy hiszik, a koronacsakra helyreállítására használható.

A koronacsakra a fejünk tetején található. Az Univerzummal való kapcsolattartást biztosítja. Ha megfelelően működik, megvalósíthatjuk a lélekcélunkat, ami önmagunk megértéséhez vezet és ráhangolódhatunk az élet örök körforgására.

Ha a koronacsakra energiái a helyükön vannak, akkor megnyugszunk, és a spirituális tudatunk kiterjeszthető. A védőangyalunkhoz fűződő kapcsolatunkat is segít elmélyíteni az ametiszt.

Az ametiszt védelmet nyújt környezetünk káros energiasugárzása ellen is, kiszűri az elektromos szmogot. Megnyugtat bennünket, képes a stresszt és a feszültséget oldani. Segítségével célt adhatunk lelkünknek. Segít az összpontosításban, a döntéshozatalban, erősíti a motivációt.

Az ametisztet álmatlanság ellen is használják, már évezredek óta. Segíthet a gyász leküzdésében is.

Milyen csillagjegyek köve az ametiszt?

Az ametiszt a februárban született Halak és a Vízöntő jegyeknek köve.

Mire használják az ametisztet?

Évezredek óta használják drágakőként az ametisztet, mert szépen csillogóra meg lehet csiszolni. Medálokat, gyűrűket, karkötőket készítenek belőle.

ametiszt gyűrű
Ametiszt gyűrű

Ha ékszerész által csillogóra csiszolt drágaköves ametisztgyűrűt szeretnél vásárolni, akkor mélyen a zsebedbe kell nyúlnod: egy gyűrű akár 200 000 Ft-ba is kerülhet. Az ilyen drágaköves ametisztes gyűrűk tényleg csodaszép ékszerek, és nem fogod megbánni, ha ilyen gyönyörű ékszerrel leped meg magad, ha megteheted!

Ha nincs százezer forintod egy gyűrűre, de szeretnél egy ametiszt- ékszert, akkor karkötőként is megvásárolhatod, mert az ásványgyöngyök és az ásványchips-ek jóval olcsóbban beszerezhetőek, mint az ametiszt drágakő változata. De ezek sem lesznek olcsók. Ha ametiszt ásványgyöngyökből készült a karkötő, akkor drágább lesz, mint az úgynevezett chips- ekből készült ametisztkarkötő. Itt is érvényes az a szabály, hogy a gyanúsan alacsony ár nem jár kézenfogva a minőséggel, ha nagyon olcsón kínálnak ametiszt ékszert, az valószínűleg hamisítvány vagy szimplán színezett üveg.

Az ametiszt tisztítása és tárolása

Mivel az ametiszt a napfény hatására kifakul, óvd a direkt napfénytől!  

Ha nem használod, az ékszert tedd fénytől védett helyre, s burkold selyem- vagy bársonykendőbe, ez megóvja attól, hogy negatív energiákat szívjon magába.

 

Források:

Wikipedia- ametiszt

https://hu.wikipedia.org/wiki/Ametiszt

www.gemselect.com