Az achát hatása

Az achát hatása

Az achát hatása: ebben a bejegyzésben az achát hatásairól olvashatsz, és érdekes dolgokat tudhatsz meg erről a csodálatosan szép, ezerarcú ásványról.

Az achát hatása
Az achát hatása

A következő témákat öleli fel ez a cikk:

 • Mi az az achát?

 • Honnan származik az achát neve?

 • Honnan ismerheted fel az achátot?

 • Az achát spirituális hatása

 • Mire használják az achátot?

 • Neked ajánlott achát ékszerek a Különleges Gyöngyékszerek webáruházból

Mi az achát?

Az achát több rétegből álló ásvány. Kalcedon- és opálrétegekből áll, amelyek rétegesen rakódtak egymásra, és ez a sávozott szerkezet szépen kirajzolódik a sávos achátoknál. De nemcsak sávos achátok léteznek. Koncentrikus körök és egyéb rajzolatok is előfordulhatnak az achátban, és a színe is ezerféle lehet. Ráadásul színezhető, festhető ásvány, így sokszor után-színezik, amely az értékéből nem von le, sőt, jobban kirajzolódik a gyönyörű mintája. Már az ókori és középkori világban is színezték az achátot, és gyönyörű ékszereket, medálokat, talizmánokat készítettek belőle.

A mintának megfelelően többféle achátról beszélhetünk:

 • létezik sávos vagy sávozott achát,
 • az ónix az achát fekete- fehér csíkos változata,
 • a mohaachát mohaszerű mintájáról kapta nevét, (ez nem is achát, hanem kalcedon, de “rajta ragadt” az achát név, és mindenki így ismeri)
 • felhő- szem- és csillagachát is létezik,
 • sőt tájképachát is.
 • a fakő, más néven kovásodott fa vagy megkövesedett fa olyan fa, amelyet átitattak ásványok, például achát is, de a fa megőrizte a jellegzetes rajzolatát.
Achát ásvány, szép rétegekkel
Achát ásvány, szép rétegekkel

Honnan származik az achát neve?

Az achát az első lelőhelyéről kapta a nevét, ami Szicíliában volt, az Achates folyónál. (Mai neve Dirillo.)

Honnan ismerheted fel az achátot?

Az achátot a jellegzetes színéről, és mintájáról ismerheted fel. Ezek attól függően változnak, hogy természetes vagy színezett achátról van- e szó, és sávos, vagy körkörös, vagy mohaszerű (stb)- e  a rajzolata.

kék achát
Színezett, kék achát

Érdemes megbízható helyről vásárolni, hogy ne hamisítványt kapj a valódi achát helyett, például  jóval olcsóbb, csíkosra festett gyöngyöket, vagy “sima”, értéktelen követ, amit szépre festettek. A gyanúsan olcsó ár mindig fel kell vesse, hogy valóban igazi ásványt, illetve ásványékszert kapsz-e, vagy utánzatot.

Az achát spirituális hatása

Az achátot évezredek óta ismerjük, már az egyiptomiak és a rómaiak is készítettek ékszereket és szép használati tárgyakat, serlegeket, tálakat achátból.

Indiában, Tibetben és Nepálban nagy becsben tartották az achátot, és szerencsehozó, valamit védő kőnek hitték. Talizmánokat is készítettek belőle, például a terhes nők védelmére.

Akik hisznek az ásványok spirituális erejében, mindegyik achátnak más hatást tulajdonítanak, de sok közös vonásuk van. Ezekről részletesen olvashatsz majd itt a Különleges Gyöngyékszerek Blogon. Az achátok csakrája is többféle, de fontos a Földcsillagcsakrát kiemelni.

A Földcsillagcsakra a talpunk alatt van, és lehorgonyoz bennünket az Anyaföldhöz. A biztonság és a regeneráció csakrája, segít földeltnek maradni, és az achát ezt a hatást erősíti. Ha a Földcsillagcsakrra megfelelően működik, biztonságban vagyunk, és megvalósítjuk álmainkat.

Az achát hatása
Az achát hatása: függ attól, milyen achát, de a biztonságot mind erősíti.

Az achát stabilizáló ásvány, segít az energia földelésében. Az achát hatására biztonságban érezzük magunkat, védettnek, és világunk stabil lesz.

Az achát elűzi a haragot, kiegyensúlyozza a világunkat. Megkeresi bennünk az Életet, ami egy ajándék, és segít erősíteni ezt az érzést. Megkönnyíti élettapasztalataink feldolgozását. Miután a szép achát ásvány segít, hogy biztonságban érezzük magunkat, befelé fordulhatunk, magunkba nézhetünk. 

Az achát rétegei a azt szimbolizálják, hogy a gyökerekig kövessük vissza a problémákat, és gondoljuk át őket logikusan, racionálisan. Így újrakezdésre ösztönöz, segít álmaink megvalósításában.

Az achát ásvány rétegei segítenek az Élet mélységéhez kapcsolódni, elősegítik a regenerációt és a sejtnövekedést– régen ezért is tartották a várandósok védőkövének, és talizmánokat készítettek belőle. Akik hisznek benne, azok szerint segít a szülés után a méh regenerációjában, és minden olyan folyamatban, ahol a sejteknek meg kell újulnia.

Mire használják az achátot?

Az achátból nyakláncokat, medálokat, gyűrűket, karkötőket, használati tárgyakat, dísztárgyakat készítenek.

Lila achát nyaklánc
Lila achát nyaklánc. Szépen látszik a sávozott szerkezet.

Neked ajánlott achát ékszerek a Különleges Gyöngyékszerek webáruházból, kattints az ékszer nevére vagy a fotóra!

ACHÁT ÁSVÁNYNYAKLÁNC, SÁVOZOTT ACHÁT MEDÁLLAL

Achát ásványnyaklánc
Achát ásványnyaklánc

Achát medálos nyaklánc, sávos achát ásványmedállal

Remélem tetszett ez a cikk az achát hatásáról. 🙂 Ha igen, várlak a Különleges Gyöngyékszerek blogján, ahol más ásványok hatásairól is olvashatsz.

IDE KATTINTS, ha ásványok hatásairól szeretnél olvasni!

Források:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Ach%C3%A1t

www.gemselect.com

 

Szólj hozzá!